Ευρωπαϊκή Εταιρεία
Ελέγχων & Πιστοποιήσεων A.E

Συνέντευξη Τύπου του Πρόεδρου της HellasCert για το νέο νόμο στην Πιστοποίηση Καταλυμάτων


 

 

 

Ο Πρόεδρος της HellasCert (Ελληνική Ένωση των Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης και Πιστοποίησης) και Γενικός Διευθυντής της EUROCERT, κ. Γιάννης Καραγιάννης παραχώρησε ενημερωτική Συνέντευξη Τύπου με θέμα την Πιστοποίηση Καταλυμάτων στο πλαίσιο του νέου Τουριστικού Νόμου ν. 4582/2018, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12/2 στο ξενοδοχείο New Hotel.

 

Με τον ν.4276/2014 θεσπίσθηκε μια ολοκληρωμένη διαδικασία κατάταξης των Ξενοδοχείων και Camping σε αστέρια και των Eνοικιαζόμενων Επιπλωμένων Δωματίων & Διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ) σε κλειδιά. Η διαδικασία προέβλεπε την έκδοση των αντίστοιχων Πιστοποιητικών Κατάταξης από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε), αφού είχε προηγηθεί επιθεώρηση των καταλυμάτων από ανεξάρτητους Οργανισμούς Επιθεωρήσεων, οι οποίοι έχουν διαπιστευτεί προς τούτο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ), με βάση Διεθνή Πρότυπα ISO.

 

Στο πλαίσιο αυτό διαπιστεύτηκαν περί τους 33 Οργανισμούς Πιστοποίησης και εκπαιδεύτηκαν και εγκρίθηκαν περί τους 900 εξειδικευμένους επιθεωρητές και πολυάριθμο διοικητικό προσωπικό, καλύπτοντας το σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Επίσης με στόχο την αποτελεσματικότητα, αλλά και την διαφάνεια της διαδικασίας κατάταξης, δημιουργήθηκε στο Ξ.Ε.Ε ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία αφενός εισάγονται όλα τα στοιχεία και σχέδια του προς επιθεώρηση καταλύματος και αφ’ ετέρου εποπτεύεται σε πραγματικό χρόνο η διενέργεια της επιθεώρησης. Με τη διαδικασία αυτή πιστοποιήθηκε η κατάταξη 3.000 Ξενοδοχείων και Camping και 2.000 ΕΕΔΔ περίπου.

 

Αιφνιδίως, και χωρίς καμία συνεννόηση με τους Οργανισμούς Πιστοποίησης, οι οποίοι αποτελούν την «καρδιά» του συστήματος κατάταξης, ο πρόσφατος νόμος 4582/2018, προβαίνει σε δομικές αλλαγές, με αποκορύφωμα την ανάθεση της πιστοποίησης της κατάταξής των ΕΕΔΔ στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (Π.Υ.Τ).

 

Αυτό θα οδηγήσει σε μπλοκάρισμα επ’ αόριστόν την κατάταξη των ΕΕΔΔ, κυρίως γιατί η διεκπεραίωση της πιστοποίησής τους από τις ΠΥΤ, ακόμα και όταν εκδοθεί η αντίστοιχη ΚΥΑ, η οποία θα καθορίζει τις σχετικές διαδικασίες, θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο λόγω του ότι θα υπάρχουν βασικές ελλείψεις που απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες. Θα απαιτηθεί η δημιουργία νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την καταχώριση των καταλυμάτων και εκπαίδευση επιθεωρητών, αλλά κυρίως το εγχείρημα θα προσκρούσει στην δραματική έλλειψη προσωπικού των ΠΥΤ και την αδυναμία υπέρβασης αγκυλώσεων του Δημόσιο Τομέα (π.χ. όριο ημερών εκτός έδρας υπηρεσίας). Ως αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής θα είναι η επιχειρήσεις των ΕΕΔΔ να αντιμετωπίσουν θέμα νόμιμης λειτουργίας τους.

 

Και τούτο με την τουριστική περίοδο ante portas και την υποχρέωση ολοκλήρωσης του έργου κατάταξης χιλιάδων ΕΕΔΔ από μερικές δεκάδες υπαλλήλους των ΠΥΤ, ως το τέλος του 2019. Στον αέρα και οι επενδύσεις που έχουν κάνει οι 33 Οργανισμοί Επιθεωρήσεων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του προηγούμενου ν. 4276/2014, εργοδοτώντας και εκπαιδεύοντας 900 επιθεωρητές σε όλη την Ελλάδα. Συνιστά πισωγύρισμα, η ανάθεση σε κρατικές Υπηρεσίες, ελέγχων που έχουν ανατεθεί & διεκπεραιωθεί επιτυχώς από ανεξάρτητους διαπιστευμένους Οργανισμούς Πιστοποίησης, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο.

Το μη χείρον βέλτιστον… για την άρση του αδιέξοδου θα είναι, η προς έκδοση ΚΥΑ να αναθέτει τους ελέγχους κατάταξης στους ήδη διαπιστευμένους Οργανισμούς Επιθεωρήσεων και την έκδοση των Πιστοποιητικών κατάταξης στις ΠΥΤ, στη βάση των ελέγχων αυτών.

 

Συνολικές επισκέψεις :